Blästring av träbjälkar

Hej!
håller på att renovera ett gammalt korsvirkeshus. Det finns takbjälkar i trä som jag önskar göra fina, vill ha dem synliga och obehandlade. Då det finns en hel del spik i dem och det är ganska många bjälkar så undrar jag om blästring med soda är ett alternativ som skulle fungera? Har sett nägra filmer där de kör med sandblästring men det är på bjälkar i ek, misstänker att det inte skulle bli bra på furubjälkar som är mycket mjukare trä, eller? Bjälkarna är 20x20cm och ca 7 m långa.
Mathias

Kommentarer

 • Hej.
  Det går fint att blästra trä med soda. Dock är det ganska kostsamt då sodan är dyr. Hur hårt sitter färgen och är det flera lager färg som ska bort?
  Jenny Kundtjänst
 • Hej Jenny,

  ledsen för sent svar. Det är gamla bjälkar med en hel del spik. Dessa kommer jag ta bort såklart men finns alltid en risk att några sitter kvar som skulle kunna skada andra verktyg. Det sitter även någon form av papp på bjälkarna som jag kommer ta bort. I övrigt är det ingen färg utan snarare att jag vill fräscha upp ytan. Hur ser prisbilden ut för soda och vad är åtgången per kvm, kan man ge sådan fingervisning?

  MVH
  Mathias
  Mathias
 • Omöjligt att säga hur mycket det går år per kvm, beror precis på materialet.
  En säck innehåller 25kg. Jag sodablästrade utemöbler nyligen, 6 stolar och ett bord, då gick det åt knappt 1 säck. Då tog jag endast bort flagnad färg och mattade ner resterande, alltså inte helt rent på färg. Det är en liten fingervisning iaf 😀
  Jenny Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.